Siirry suoraan sisältöön

Puutarhan ja kasvien hoito

Haluatko säästää aikaa ja keskittyä nauttimaan huolettomasta pihasta?

Etkö innostu nurmikon leikkuusta, kitkemisestä, kasvien lannoittamisesta tai pensaiden leikkaamisesta? On monta syytä käyttää viherhoidon palveluita. Voit viettää enemmän aikaa perheen kanssa ja lisätä vapaa-aikaa. Voit nauttia terassilla hyvän kirjan kanssa tai nauttia viimeisistä ilta-auringon säteistä grillatessa. Voit lähteä huoletta matkalle, eikä sinun tarvitse miettiä mitä pihalla odottaa, kun palaat reissulta. On myös turvallista ylläpitää pihaa kun olet itse lomalla, koska se pitää ei-toivotut vieraat loitolla. Ja onhan aina ihana palata, kun ei tarvitse alkaa kitkemään tai vaihtamaan kuihtuneita kukkasia uusiin.

KAIPAATKO APUA PUIDEN JA PENSAIDEN HOITOON?

Hedelmäpuut vaativat oikeanlaista leikkausta voidakseen hyvin ja antaakseen tervettä satoa.

Omenapuut voidaan leikata keväällä, kesällä ja syksyllä. Mikäli omenapuu on nuori, pitää puulle tehdä ns. rakenneleikkaus viimeistään kolme vuotta istutuksen jälkeen. Tämän jälkeen on hyvä tehdä rakenneleikkaus seuraavat viisi vuotta, jolloin oksat saa ohjattua oikeaan suuntaan ja oikeaan asteeseen.

Vanhat omenapuut leikataan yleensä kevättalvella, syystä että oksat ovat lehdettömiä ja on helppo nähdä puiden oksat. Omenapuut voi kuitenkin yhtä hyvin leikata JAS-jakson aikana (July, August, September). Sanotaan, että tulee vähemmän vesiversoja, mikäli omenapuut leikataan kesäaikana.

Yleensä koristepuita ei tarvitse leikata, mutta nuoret puut kannattaa ohjata oikeaan suuntaan puun olleessa 1-5 vuotta vanha. Rakenneleikkaus tekee puusta symmetrisen, vahvan ja hienon.

Pensaat

Pensaat ovat helppohoitoisia ja antavat ryhtiä puutarhaan. Useilla pensailla on mahtava syysväri ja ne loistavatkin juuri syksyllä. Pensaden leikkaustarpeet ovat hieman erilaiset. Jotkut pensaat tekevät silmut jo edellisellä kaudella ja tällöin pensaiden leikkuu keväällä ei ole suositeltavaa koska tällöin tulee leikanneeksi kukinnat pois. Toiset pensaat taas tulee juurikin leikata keväällä, esim. hortensiat leikataan heti, kun lumet ovat sulaneet. Hortensiat kukkivat kauden versoilla.

PUUT

Lehtipuiden kunto kannattaa tarkistaa vuosittain. Näin leikkauksia tarvitaan aina vain vähän kerralla. Lehtipuiden hoitoleikkauksilla pyritään pitämään puun latvus ilmavana ja tasapainoisena. Puista poistetaan säännöllisesti ristikkäin kasvavat, toisiaan hankaavat oksat sekä sisään kasvavat oksat. Tarvittaessa puista poistetaan kilpalatva sekä nostetaan runkokorkeutta poistamalla alimpia oksia. Mikäli puu on päässyt ränsistymään, ja se tarvitsee voimakasta leikkausta, työ on ajoitettava usealle vuodelle.